Kuchnia niemiecka jest niezwykle interesująca oraz różnorodna. Kulinarne zwyczaje różnią się od siebie w zależności od regionu, ale w spojrzeniu ogólnym możemy powiedzieć, że Niemcy lubią jadać tłusto, pożywnie oraz do syta! Flagowe, niemieckie potrawy opierają się głównie o mięso, a do tego nie można zapomnieć o ziemniakach (bądź może bardziej z niemieckiego kartoflach). Warto również wiedzieć, że Niemcy to królestwo deserów, a niemieckie piwo uznaje się za najlepsze na świecie.

Regiony niemieckie konkurują ze sobą pod względem kulinarnym i trudno jest wybrać jedno danie, które można określić mianem narodowego. Państwo zajmuje dość dużą powierzchnię, dlatego w zależności od landu zwyczaje jedzeniowe są różne. Na północy królują ryby, na zachodzie zauważalne są naleciałości francuskie, zaś na południu wszystko wręcz ocieka tłuszczem. Sprawdź tradycyjne dla kuchni niemieckiej smaki, poznaj nazwy kluczowych potraw i dowiedz się czego nie może zabraknąć na niemieckim talerzu.

Heidelberg, kuchnia niemiecka, restauracja

Bez ziemniaków i kapusty ani rusz – Kuchnia niemiecka podstawy

Niemiecka kuchnia bogata jest w mięso, ale nie tylko. Smaki naszych sąsiadów nie mogą obejść się bez ziemniaków oraz kapusty. Ziemniaki uwielbia się na terenie całych Niemiec i spożywa pod każdą postacią. Bardzo popularne są ziemniaki zasmażane, ale również i gotowane. Nieco rzadziej spotykamy się z ziemniakami w wersji puree. Najbardziej popularnym daniem, który stosowany jest jako dodatek do mięs jest Kartoffelsalat. To sałatka, której podstawą naturalnie są ziemniaki, ale występują one w asyście cebuli, octu oleju, a w wersji bardziej bogatej nawet smażonego boczku.  Kartoffelsalat, która jest typowo niemieckim daniem stała się dość popularna na świecie i wykorzystywana przede wszystkim podczas grillowania. 

Obok ziemniaków nie może zabraknąć również kapusty. Tak samo jak ziemniaki występuje ona pod różną postacią i możemy się jej spodziewać nawet w najmniej oczywistych kombinacjach. Niemcy uwielbiają kiszoną kapustę, która w ich kraju określana jest mianem Sauerkraut. Później taka kapusta wykorzystywana jest podczas duszenia bądź zasmażania, choć niemieckie potrawy z kiszonej kapusty raczej nie przypominają naszego rodzimego bigosu. Ciekawym daniem na bazie kapusty jest również Apfelrotkohl. Jak już po samej nazwie jesteśmy w stanie się zorientować jest to czerwona kapusta gotowana z jabłkami. To bardzo popularny dodatek do dań w Niemczech, który może występować zarówno w wersji słonej, ostrej, jak i słodkiej. Tak samo jak w polskim domu, każda gospodyni bez mrugnięcia okiem potrafi przygotować sałatkę jarzynową, tak każda gospodyni Niemiecka potrafi przyrządzić doskonały Apfelrotkohl.

Kiełbasa stała się dumą narodową

Niemcy kochają mięso, a przede wszystkim różnego rodzaju kiełbasy oraz szynki. Podstawowym rodzajem mięsa, wykorzystywanym na terenie całych Niemiec jest wieprzowina. Niemcy przetwarzają ją na niezliczoną ilość sposobów i tworzą niespotykane kombinacje smakowe. Mówiąc o kiełbasie należy wyróżnić trzy podstawowe rodzaje. Pierwsza to Weißwurste, czyli biała kiełbasa podawana pod różną postacią. Kolejna to Rostbratwurst, czyli tradycyjna ciemna kiełbasa podawana z rusztu, która za sprawą Niemców wręcz opanowała całą Europę, a nawet zaczęła sięgać w odległe zakamarki świata. Ciekawy pomysł na kiełbasę to również Hackbraten, czyli mielone mięso z czosnkiem podawane w grubszym flaku. 

Warto również wspomnieć o dwóch daniach, o które wpadają w oko szczególnie podczas jarmarków bożonarodzeniowych. Pierwszym z nich jest Bratwurst, czyli długa, cienka, pieczona kiełbasa. Zazwyczaj podaje się ją w bułce, przyprawioną ketchupem bądź musztardą. Mało kto wie, że właśnie Bratwurst w bułce był inspiracją dla amerykańskich hot-dogów. Mówiąc o przysmakach jarmarcznych, nie możemy pominąć Currywurst. To dość osobliwe połączenie orientalnego smaku curry oraz typowo niemieckiej kiełbasy. Kiełbasę grilluje się z dużą ilością przypraw. Serwowana zazwyczaj z frytkami bądź pieczywem. Śmiało można stwierdzić, że Currywurst jest jednym z najpopularniejszych dań typu street food rozpoznawalnych na świecie.

Piwo niczym wisienka na niemieckim torcie

Na koniec zostawiliśmy prawdziwą dumę narodową wszystkich Niemców – piwo! Mówi się, że w Niemczechwystępuje aż 6 tysięcy gatunków różnego piwa, a liczba cały czas wzrasta. Niemieckie warzelnictwo oraz jego historia sięga niepamiętnych czasów. Zgodnie z legendarnym prawem, aby napój był nazwany piwem, musi być wyprodukowany z czterech składników: wody, ziarna, chmielu oraz drożdży. Najpopularniejszym gatunkiem jest Pilsner, regionem, który kojarzony jest z piwem jest głowie Bawaria, gdzie napój ma swoje korzenie.

piwo korowód, Oktoberfest – kuchnia niemiecka

Na cześć piwa Niemcy dość hucznie obchodzą święto zwane Oktoberfest, które są czymś w rodzaju dożynek chmielowych. Tradycja mówi, że przed napełnieniem beczek świeżym piwem, należy opróżnić stare zapasy, dlatego Niemcy tłumnie spotykają się w październiku, urządzają ogromne biesiady i raczą się hektolitrami piwa.

Jeśli lubisz poznawać kuchenne zwyczaje różnych społeczności, to koniecznie zajrzyj na jeden z naszych artykułów o makaronowym szaleństwie Włochów. Znajdziesz go tutaj.

Autor: Monika Makuch