Hiszpania to nie tylko kraj oliwek, soczystych winogron i pomarańczy. Jeśli kiedykolwiek zgłębiałeś hiszpańską kuchnię, to doskonale wiesz, że jednym ze składników, który stoi na czele większości potraw są pomidory. A jakże! Przyrządzenie tradycyjnej paella de marisco (paella z owoców morza), czy orzeźwiającego gazpacho (pomidorowy chłodnik) nie obyłoby się bez soczystych pomidorów. Nie mamy również wątpliwości, że hiszpański tomate frito (sos pomidorowy, smażony pomidor) potrafi przyrządzić każda kobieta, której znana jest kuchnia Półwyspu Iberyjskiego. Oprócz sfery kulinarnej pomidory stanowią również swoisty element kulturowy Hiszpanii. Coroczna pomidorowa bitwa La Tomatina to wielopokoleniowa tradycja, w której z wielkim entuzjazmem i radością uczestniczą Hiszpanie przybyli z różnych regionów kraju. Fiesty w Hiszpanii stanowią wiekową tradycję kulturową, która przyciąga turystów z każdego zakątka świata, a La Tomatina jest tego najlepszym przykładem.

La Tomatina w Buñol – historia bitwy na pomidory

¿Qué es La Tomatina? (Co to jest La Tomatina?). W najprostszym tłumaczeniu oznacza bitwę (walkę) na pomidory. Historia powstania hiszpańskiej imprezy sięga ostatniej środy sierpniowego przedpołudnia 1945 roku. Tego pamiętnego dnia w pobliżu Walencji, w miasteczku Buñol doszło do pierwszej czerwonej bitwy. Co prawda napotkać możemy na co najmniej dwie odmienne od siebie wersje, mówiące o zdarzeniu, które zainicjowało coroczne wydarzenie. Jednak najbardziej wiarygodny wydaje się wątek z udziałem najmłodszych.

Podczas corocznej parady „Gigantes y Cabezudos”[1] w Buñol w wyniku nieodpartej chęci udziału w widowisku przez niektóre z dzieci powstało zamieszanie w tłumie, które w szybkim czasie zamieniło się w istne pole bitwy. Nie była to jednak zagrażająca zdrowiu i życiu rozróba, a prawdziwe stracie międzypokoleniowe, gdzie za broń posłużyły pomidory z pobliskiego frutería (warzywniaka). Niestety inicjatorzy pomidorowej wojny zostali ukarani, co jednak nie powstrzymało ich, aby powtórzyć ten spektakl w następnym roku o tej samej porze. Zabawa okazała się przednia, a pomysł wdrożenia jej w coroczne uroczystości został przyjęty z wielką aprobatą tamtejszej społeczności, pomimo braku oficjalnej zgody burmistrza na prowadzenie czerwonego szturmu.

W roku 1957 mieszkańcy Buñol po raz pierwszy nie łamiąc prawa, mogli bez ograniczeń obrzucać się przez pełną godzinę rozgniecionymi pomidorami. Od tej pory La Tomatina stanowi istotną część obchodów miasta, szerząc jego popularność i przyciągając rzeszę turystów z całego świata.

Ciekawostka:

Hiszpanie wykorzystując czarny humor i swój olbrzymi upór, na znak protestu przeciwko zakazowi organizowania pomidorowej bitwy, każdego roku przeprowadzali marsz pogrzebowy na czele z trumną, w której umieszczony był dorodny pomidor. Brzmi dość zabawnie prawda? Jednakże hiszpańska społeczność podchodziła do tej ceremonii z najwyższą powagą, mając na celu nie tylko prawo do dobrej zabawy podczas La Tomatina, ale przede wszystkim poszanowanie wolności obywatela.

Czerwone pole bitwy w liczbach

Nie od dziś wiadomo, że najlepiej do człowieka przemawiają cyfry, bo tylko one dają faktyczny, nieubarwiony obraz rzeczywistości. Spójrzmy zatem na poniższe zestawienie najważniejszych zasad i dostępnych statystyk. Stale rosnące zainteresowanie bitwą na pomidory, jest potwierdzeniem jej istoty w kulturze Hiszpanii. Warto również dodać, że kilkutygodniowe przygotowania do wydarzenia to ogromne przedsięwzięcie dla organizatorów, którzy z pomocą licznych wolontariuszy dbają o bezpieczeństwo i komfort wszystkich uczestników imprezy.

  • Od 2013 roku ze względów bezpieczeństwa obowiązuje ustanowiony przez władze miasta limit miejsc wynoszący 20 000 uczestników.
  • W 2012 roku zanotowano rekordową liczbę osób biorących udział w wydarzeniu. Przybyło wówczas około 50 000 uczestników.
  • Każdego roku w bitwie biorą udział turyści z ponad 100 krajów.
  • Udział w wydarzeniu jest płatny i wymaga wcześniejszej rezerwacji biletów (12-30 euro)[2].
  • Szacuje się, że każdego roku ilość zużytych pomidorów to 140 000 – 160 000 kg.
  • Wydarzenie jest organizowane dla osób pełnoletnich. Kilka dni przed głównym wydarzeniem odbywa się La Tomatina Infantil, bitwa na pomidory z udziałem dzieci.

Znana na całym świecie huczna La Tomatina ma swoich wiernych fanów, ale również szerokie grono przeciwników. Jedno jest pewne. Takiego widowiska doświadczyć możecie tylko w hiszpańskim Buñol. Jeśli lubicie nowe wyzwania, nietuzinkowe atrakcje i niestraszny wam pomidorowy warzywny atak ze strony przypadkowego uczestnika, to zdecydowanie powinniście wziąć udział w tym niecodzienny spektaklu. Pamiętajcie jednak o przestrzeganiu zalecanych standardów bezpieczeństwa i zapoznaniu się z zasadami panującymi podczas pomidorowego szaleństwa. Wygodne obuwie, okularki do pływania, trzeźwość umysłu i do boju!

W celu zasięgnięcia szczegółowych informacji o La Tomatina oraz rezerwacji biletów zachęcamy do skorzystania ze strony przedstawicieli imprezy: http://latomatina.info.

[1] Parada wielkich głów, coroczna fiesta organizowana przez lokalną społeczność Hiszpanii i Ameryki Łacińskiej.

[2] Bilety do nabycia w biurach podróży, agencjach turystycznych oraz za pośrednictwem strony www.latomatina.info

 

Autor: Sylwia Wójcik