Kuchnia każdego kraju jest wyjątkowa, niepowtarzalna. Poznając dany język, warto poznać także jego kulturę. Nie można zrobić tego lepiej niż poprzez poznanie smaków.  Czym smakuje ojczyzna Puszkina? Na pewno znamienitą solianką (ros. Солянка) i blinami
(ros. Блины). Solianka to zupa przygotowana na bazie bulionu z kilkoma rodzajami mięsa, oliwkami i ogórkami suszonymi, podawana z łyżką śmietany oraz plasterkiem cytryny. Bliny to odpowiednik polskich naleśników, jednak w Rosji przygotowywane są na wiele sposobów. Najbardziej egzotycznym dla nas wariantem są bliny z ciasta z wątróbką, nadziewane marchewką. 

Inaczej wygląda także tradycyjne, rosyjskie śniadanie. Najczęściej spotykanym daniem są syrniki  (ros. Сырники). To racuchy przygotowywane z białego sera, jajka i mąki, smażone zazwyczaj na oleju, podawana z konfiturą. 

A co Rosjanie spożywają w porze obiadowej?  W tym wypadku potrawy naszych sąsiadów także nieco różnią się od naszego, polskiego wyobrażenia. Jeśli zupa, jest to najczęściej wspomniana wyżej solianka, zupa rybna (ros. Уха), czy wszelkiego rodzaju barszcze  (ros. Борщ). Często, na stołach królują pierogi z mięsem (ros. Пельмени). Różnią się od nam znanych tym, że farsz przygotowywany jest z mięsa surowego, które podczas gotowania wydziela niewyobrażalnie pyszny bulion, który zamknięty w sakiewce z ciasta tworzy niezapomniane doznania smakowe. Warto też zwrócić uwagę na dania mięsne. Najczęściej rosyjskie gospodynie przygotowują mięso po francusku (ros. Мясо по-французски). Są to kotlety wieprzowe z majonezem, cebulą, pomidorem i żółtym serem. Podawane z ziemniakami po wiejsku, czyli smażonymi z dodatkiem cebuli.

Co do picia? Kawa, herbata? Nie tylko w Anglii istnieje zwyczaj picia herbaty. Rosjanie także rozbudowali ten rytuał. Do gotowania wody używają tradycyjnego dzbanka, serwera, który produkowany jest w miejscowości Tuła. Zazwyczaj herbatę podaje się z konfiturą (ros. Варенье) lub z cukrem w kostkach. Jednak nie zostaje on dodany do napoju. Rosjanie najpierw wkładają do ust kawałek cukru, dopiero wtedy popijają gorzki napar.

Gdzie jest kawior i słynną, rosyjska wódka? Oczywiście jest i króluje, głównie na świątecznych stołach. W trakcie obchodzenia  najróżniejszych świąt na stołach nie może zabraknąć także takich tradycyjnych przysmaków jak kanapki z czerwoną, soloną rybą czy ze szprotami, oliwki, sałatka Olivie, śledzia pod pierzynką czy tortu o nazwie Napoleon.

Sałatka Olivie  (ros. Оливье) jest podobna do dobrze znanej nam sałatki jarzynowej, jednak w wersji rosyjskiej dodatkowym składnikiem jest wędzona kiełbasa, często zastępowana przez Rosjan innym rodzajem mięsa. Śledź pod pierzynką (ros. Сельдь под шубой) to obowiązkowy punkt każdego przyjęcia.  Warstwowa sałatka, składająca się z warstw ziemniaków, marchwi, śledzia, jajka i cebuli. Ostatnią warstwą jest zawsze gotowany burak, który nadaje potrawie niesamowity wygląd. 

Wyżej wymieniony tort Napoleon, czyli kruche, cienkie blaty przekładane gotowaną masą, nie jest jednak jedynym, tradycyjnym tortem rosyjskim. To z Rosji wywodzi się słynną beza Pavlova, zawdzięczająca nazwę baletnicy, Annie Pawłowej. Kruche, bezowe blaty przekładane bitą śmietaną i świeżymi owocami. Palce lizać! (ros. Пальчики оближешь)

To jednak nie jest nawet część dorobku kulinarnego największego państwa świata. Rosja to bogactwo smaków, a każdy region smakuje inaczej. Warto spróbować chodź kilku potraw, zwłaszcza tych, które smakiem nie przypominają żadnego dania z naszej kuchni, jak np. zupa rybna,  do której w samym końcu gotowania wlewa się kieliszek wódki. Smacznego! (ros. Приятного аппетита! )

 

Magdalena Rafałkowska